2013-08-31

Dwudziestolecie Fundacji Daj Szansę

Warto było 20 lat temu podążyć za głosem niezłomnych charakterów i zbudować to dzieło. Warto było zjednoczyć się wokół takich ludzi jak Ołena Bożemska, dr Krzysztof Liszcz, dr Marian Drożdżal i odpowiedzieć na potrzeby niepełnosprawnych dzieci. Drodzy Rodzice, Rodzice niepełnosprawnego dziecka - Ten jubileusz to święto Wasze i Waszych dzieci. Czy da się zliczyć godziny, dni, miesiące Waszej pracy z dzieckiem? Jesteście bohaterami dnia codziennego. Wasza praca jest cicha, nie odbywa się w świetle jupiterów. Ale Wasza wiara w potencjał Waszych dzieci przenosi góry. Codziennie zdobywacie Mount Everest z Waszymi dziećmi. Poznaliście prawdziwą wartość pierwszego przepełzanego metra, pierwszego samodzielnego siadu, pierwszego kroku, pierwszego słowa, pierwszej książeczki. My, kadra Fundacji, odbieramy dziś gratulacje i jest nam z tego powodu przemiło. Przekazujemy te gratulacje dalej, chyląc głowy przed niestrudzonymi Matkami i Ojcami, wytrwałymi dziećmi. Chylimy głowy przed niepełnosprawnością człowieka. Fundacja ma wielu Przyjaciół- przyjaciół na co dzień. Oni wspomagają nas w pomaganiu naszym podopiecznym. Urząd Miasta Torunia, Wydział Zdrowia i Opieki Społecznej, Urząd Marszałkowski województwa kujawsko – pomorskiego, PFRON, Przyjaciele z toruńskich szkół - szczególnie Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy. Przyjaciele z toruńskich Fundacji i Stowarzyszeń – Z Wami nam zawsze po drodze. Dawna Kadra Fundacji – choć poszliście swoją drogą, wiemy, że wciąż ważni są dla Was Ci, których przez lata uczyliście, jak być terapeutą własnego dziecka. Są tacy, którzy byli zawsze. Jak nasz niewątpliwy filar, nasz medyczno – terapeutyczny ‘pionizator’, pani dr Anna Grochal. My wiemy, ile serca i mądrości poświęciła Pani dla Fundacji. Czy istnieje słowo godne oddać potęgę dzisiejszego święta? Jest. DZIĘKUJEMY. Dziękujemy Wam Wszystkim za współtworzenie charakteru i atmosfery Fundacji DAJ SZANSĘ.